24-09-2008

Open monumentendag!

Vorig weekend was het hier Open momumentendag. Je kon dan geleide bezoeken doen met een gids in allerlei gebouwen die normaal gezien niet voor publiek toegankelijk zijn. Wij dus zondagmorgend vroeg opgestaan en naar Bourbon-Lancy om het bezoek met de gids te gaan doen in het oude hospitaal, de kapel en de oude thermen! In deze kapel wordt nog een keer of 2 per jaar een mis gedaan, voor de rest doet ze enkel nog dienst voor de oudere mensen die in het aanpalende bejaardenhuis verblijven. Zij kunnen 's ochtends langs de zijkant in de kapel binnen om te gaan bidden als ze willen. Er staat een biechtstoel die nog geschonken is door Koning Lodewijck de 14e in 1687 aan de markiezin van Aligre. De markies en zijn familie hadden vroeger bijna gans Bourbon-Lancy in hun bezit. Maar door de jaren heen werd er regelmatig een gebouw verkocht als er geldnood was.
Nu is er heel veel van hun bezittingen verhuurd aan de thermen en het hospitaal. De stad Bourbon-Lancy huurt ook heel wat gebouwen en samen zorgen zij voor het goede onderhoud en de instandhouding van de bezittingen.
Hier zijn we in de gangen van de oude thermen. Mensen kwamen hier 3-weekse kuren doen in de thermaalse baden (zwavelbronnen). De patiënten werden met deze stoelen van de kamers opgehaald. Ze zaten dan in hun kamerjas in de stoel, werden helemaal met dekens ingepakt en zo in deze "rolstoelen" naar de baden gebracht. Maar toen was er nog geen lift, dus men moest hen met stoel en al van en op de trap dragen! Dat is corvee geweest!
En hier werden ze dan in de baden gedompeld. Het water van de bronnen heeft een contstante temperatuur van 58 graden! Er werd natuurlijk koud water bij gedaan he! Anders zou het niet goed afgelopen zijn met al die patiënten! Vroeger werd heel het hospitaal verwarmd met een systeem van buizen die aangesloten waren op de bronnen, een soort natuurlijke centrale verwarming eigenlijk. Deze winter gaat men proeven doen om opnieuw zo'n systeem op te starten omdat het natuurlijk de ideale en goedkoopste manier van verwarming is! Ze mogen van mijn part een buis leggen tot in Cressy sur Somme, zodat ik mijn chauffageke er ook kan op aansluiten! Lekker goedkoop en lekker warm!!
Dit zou ik niet aanraden aan mensen met claustrophobie! Het zijn de oude stoomcabines. Je moest hierin plaats nemen en dan werd er warme stoom in de cabine gelaten. Heel goed voor reuma en dergelijke. Tegenwoordig wordt de techniek nog toegepast, maar wel in een iets modernere versie natuurlijk! Allé, dat hoop ik toch! Want hier zat je maar gewoon op een houten plankje hoor!
Allemaal heel interressant! We onthouden deze dag voor volgend jaar en dan gaan we hopelijk weer een ander gebouw bezoeken! Zo hebben we op den duur in de buurt wel alles verkend!

Geen opmerkingen:

We beginnen aan ons seizoen

 De broertjes zijn weer hier geweest om een weekje te komen helpen klussen. Altijd fijn. We kunnen veel met ons 2, maar als die 2 beren er e...