01-09-2008

Naar de wijnboer

Wij dus maandag naar de wijboer! Degene waarvan wij altijd onze wijn nemen voor het restaurant. Hij zit in de buurt van Macon, meerbepaald in La Roche Vineuse. Domaine Chène. is de naam van het domein en het is een familiebedrijfje. Geen hele grote, maar wel heel lekkere wijn, en daar is het hem toch om te doen vind ik! We zijn ondertusssen al een paar keer daar geweest, en sturen ook regelmatig gasten van ons daar naartoe om eens een kijkje te nemen in de kelders waar de wijn op flessen gedaan wordt. Tegenwoordig wordt dat allemaal machinaal gedaan. Hier zie je hoe de flessen leeg de machine in gaan, automatisch gevuld worden, kurk er in, kroontje rond de kurk, folie rond de stop en etiket er op. Voila, alleen in de dozen steken moet de boer zelf nog doen. Makkelijk he!
We krijgen ook een rondleiding in de kelders waar de grote ketels staan met de wijn er in. Daar is het lekker fris! Onze wijnboer loopt dan ook snipverkouden rond! Die mensen voelen niet veel van de zomerse temperaturen buiten! Het is hier ook heel vochtig. Maar het ruikt wel lekker vind ik. Ik krijg er al dorst van!
En hier ligt de wijn te rijpen op eiken vaten! Dat ruikt nog lekkerder! De vaten worden nog steeds met de hand gemaakt door een gespecialiseerde firma hier uit de buurt. Het is hier donker en kil. Hier rijpt het goud!
En dan het plezantste stuk he! Proeven en kopen! We proeven witte, rosé, rode en Crémant de Bourgogne, en nemen ook van alles wat mee. Ook ons moeder en Michel kopen hun flesjes voor de feestdagen hier al aan. Het wordt weer gezellig met kerstmis dit jaar denk ik!:)
Als we naar huis rijden passeren we eens langs de druivenranken waar al dat lekkers hangt te rijpen in de zon! Volgende maand in september is het hier weer een drukte van jewelste! Dan moet er geoogst worden! Dan komen we ook nog wel eens terug kijken. Het meest wordt machinaal geplokken, maar er zijn toch een paar soortjes die met de hand gedaan worden. Kwaliteit vraagt arbeid he! Maar het wordt natuurlijk ook wel goed beloond nadien!
We springen nog in Toulon sur Arroux binnen waar we met Bart en Marie kikkerbillekes gaan eten. Smullen! Voor enkelen aan tafel een primeur, maar het wordt door iedereen wel gesmaakt! De dag is weer gezellig afgesloten! De stress van de afgelopen week is weeral ver weg! Werken? Wat is dat? Vandaag en morgen is het congé!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie hadden meer geluk. :-)

Anoniem zei

Die rondleiding was zeer interessant voor mij.
Ja,en hopelijk zijn jullie met kerstmis dan ook in het land om mee te proeven.
Groetjes XXX
moeder

We beginnen aan ons seizoen

 De broertjes zijn weer hier geweest om een weekje te komen helpen klussen. Altijd fijn. We kunnen veel met ons 2, maar als die 2 beren er e...