25-09-2008

Het is zover!

Het is zover! De druifjes zijn klaar! Ze hebben heel de zomer volop hangen rijpen in de stralende Bourgondische zon, en hangen nu te wachten om geplukt te worden! De streek rond Beaune en de grotere wijngebieden van Bourgondië liggen er prachtig bij! De bladeren kleuren al een beetje roodbruin voor de herfst, en daartussen pronken die mooie witte en blauwe trosjes! Ik krijg dorst van er nog maar gewoon naar te kijken! Of is dit van te kijken naar de noeste arbeid die "de druivenpluk" met zich meebrengt. Er is heel veel bedrijvigheid in en om de wijngebieden! Overal zie je busjes tussen de druiven staan die de ploegen plukkers komen afzetten. Met man en macht worden de trosjes zorgvuldig geplukt en in de manden gedaan. Maar er wordt veel plezier gemaakt onderling. Ze lachen en roepen naar elkaar! Een vrolijke bende! Vaak zijn het hele families die hier in deze periode samen op "het veld" staan te werken.
De sterktste mannen krijgen "de eer" om de manden te dragen. De rest plukt en kapt daarna alles om in de grote manden op de ruggen van die sterke beren. Bij elke nieuwe emmer zie je ze dieper door de knieën gaan. Wat een last toch! En zo een ganse dag, en hoeveel dagen na elkaar? Geen wonder dat die wijnen zo duur zijn!
En of dat nog niet genoeg is, moeten ze met die bomvolle mand dan de ladder op om ze om te kieperen in de kar achter de tractor. Hupakee! Weeral sap voor een paar flesjes!
Natuurlijk wordt er tegenwoordig heel veel machinaal geplukt. Maar de druifjes die moeten dienen voor de "Crémant de Bourgogne", eigenlijk de champagne van de Bourgogne, die worden nog steeds manueel geplukt! Die worden met zorg behandeld! Dat is toch iets apart! Maar wel ongelooflijk lekker! We hebben daar al menig flesje van gekraakt als aperitiefje hier! Dus laat ze het maar met zorg behandelen, dat godendrankje!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jullie hebben toch ettelijke kilo's mee genomen voor mij en nonkel Jan? Dat wij ook nog eens kunnen brouwen! :-)
Ik zal blij zijn jullie int kort nog eens te zien !!!

Anoniem zei

hai
we zijn nog altijd trouwe lezers. Spijtig genoeg nog altijd geen tijd om op vakantie te komen. Bij ons zijn de verbouwingen nog steeds bezig. Maar vind het toch nog altijd fijn om te kunnen volgen hoe de gang van zaken zijn bij jullie. Hopelijk tot korts

luc en sabine

We beginnen aan ons seizoen

 De broertjes zijn weer hier geweest om een weekje te komen helpen klussen. Altijd fijn. We kunnen veel met ons 2, maar als die 2 beren er e...