29-11-2019

Tis weer voorbij die mooie zomer


Deze zomer was er vooral eentje van grote lange tafels op terras en heel lang buiten zitten. Omdat we nu met dagmenuutjes werken eten de gasten gewoonlijk allemaal samen aan een tafel , zoals het in een Chambres d'hotes met table d'hotes gewoonlijk gebeurd. En dat zorgt vaak voor heel gezellige grote tafels met leuke gesprekken en nieuwe mensen leren kennen. Toffe bende elkaar!
 En wij konden er dus ook zelf gaan bij zitten. Eenmaal het hoofdgerecht op tafel stond was er alleen nog relaxen en gezellig buurten met de gasten. Genieten van het goede leven he. We zijn niet voor niks in Bourgogne komen wonen.
 Gezellig aperitieven, daar doen we graag aan mee. Een goei hapke er bij, nadien een lekkere hoofdschotel en den avond kan alweer niet meer stuk. La vie est belle en Bourgogne!
 Maar deze zomer was er jammer genoeg ook eentje van extreme temperaturen en grote droogte alom. Het was van in 1947 geleden, volgens onze 96-jarige buurman, dat de rivier nog eens helemaal droog gestaan heeft. En dat was geen mooi zicht. De visjes zaten allemaal samen in een klein vijvertje dat nog net achter het sas stond, maar voor de rest was alles droog, droog droog...
Toch wel een week of 3 heeft de rivier zo gestaan. De koetjes waren al voor half Augustus weer uit de wei weggehaald, omdat er gewoon geen eten meer in de wei stond, en ze konden ook niet meer komen drinken. De boeren zijn al aan hun wintervoorraad hooi moeten beginnen.
Gelukkig is ondertussen het water weer goed bijgevuld en kan de natuur zichzelf herstellen. Laat het deze winter maar goed regenen, zodat we een goeie reserve hebben om volgende zomer weer tegen een nieuwe hittegolf te kunnen! We hadden hier een weekje van 44,50 graad, en dan is er niet veel vreugde meer te rapen. Alles overdag dichthouden en de airco op volle toeren! Hot hot hot!! Dat is er een beetje over he. Daar is ne mens niet voor gemaakt, om in die temperaturen nog te werken.


Geen opmerkingen: