04-04-2015

Stilaan naar de lente toe!!

De voorbode van de lente en het mooie weer zijn toch wel de Narcissen he! In onze regio beter bekend als de "Paasbloemen". Hier in de velden en bossen groeien er miljoenen in het wild! Elke zondag komen er dan ook veel wandelaars naar Moulin du Gué om de wandeling van de "Jonquilles", zo noemen ze in het Frans, te gaan doen. En dat wilt dus zeggen dat de mooie dagen er weer zitten aan te komen. Wij blij!!
Maar ook het nieuwe jonge grut dat overal in de weiden rondhuppelt kondigt het mooie weer aan. Voor de kalfjes is het nog iets te vroeg, de nachten zijn nog te koud, maar die schattige lammetjes met hun "pelsen frakske" aan die kunnen daar wel tegen. (voor de NL vrienden die de blog ook volgen dit zijn wollen jasjes).  Je wordt gewoon al happy van er naar te kijken. En als je dan de zon ook nog zo op je snoet voelt.... dat doet deugd na die lange winter! Laat maar komen!
Maar de maand Maart betekend ook de start van het nieuwe wielerseizoen! En naar goede gewoonte gaan we dan naar de koers kijken in Paris-Nice die hier altijd wel ergens in de buurt passeert. Onze goede vrienden Guy en Eliane laten zich dan met plezier door ons op sleeptouw nemen en we maken er altijd een gezellige dag van die gewoonlijk eindigt met een lekker etentje onder vrienden. Jammer genoeg was het dit jaar toch een beetje in mineur door het wegvallen van neef Tom Boonen net de dag vooraleer ze bij ons zouden langskomen. Heel jammer voor ons, maar vooral dus voor hem want al die moeite en opoffering van de hele winter is op enkele seconden verloren. Weg conditie, weg mooie kansen, weg voorjaarsseizoen. Wat een pech he! We zijn er echt een paar dagen stil van geweest. Want voor ons is de koers zonder Tom toch niet hetzelfde hoor! We hopen dus dat hij er snel weer bij kan zijn en voor de rest van het seizoen van miserie gespaard mag blijven! We denken aan je, neefje en duimen mee voor je dat alles zo snel mogelijk weer goed komt! Knuffel ondertussen die 2 schattige prinsesjes van je maar extra hard! Dat is ook een "once-in-a-lifetime"periode voor je nu!
Maar ook in Maart, elk jaar op de 19e word de Wapenstilstand in de Slag om Algerije hier herdacht. Dit jaar was het de 53e verjaardag. En dan komen de oudstrijders van de FNACA (Fédération Nationale des Anciens Combattants en Algérie, Maroc et Tunisie) hier altijd met z'n allen eten 's middags nadat ze het monument voor de oorlogsslachtoffers gegroet hebben. Dit jaar waren ze nog met 17. Jammer genoeg word de groep kleiner en kleiner. Ik herinner me nog dat ze het eerste jaar nog met 22 waren. De tijd staat niet stil he. Ze kregen weer heel wat lekkers voorgeschoteld want we hadden weer een paar dagen in de keuken gestaan!! Ik had zelf een apéritiefcake gebakken (ingrediënten op 1e foto) en die stond hen op te wachten bij het binnenkomen op de feestelijk gedekte tafel. Nadien kregen ze een assiette charcuterie et crudités (bord met vleeswaren en slaatje, dat eten die ouderen hier heel graag), daarna een lekkere kalfsragout met verschillende soorten groenten en daarbij rijst of fritten of peterseliepatatjes, een kaasschotel (natuurlijk!!) en als dessert had ik 2 heerlijke biscuits met boterroom en aardbeien gebakken!! Ertussenin zat banaan en kiwi en goed wat chocolade ertegenaan geplakt! Smullen hoor!! We hebben weer fijne complimenten gekregen! Plezant he. Dat geeft een mens weer moraal om er mee door te gaan! Iedereen heeft af en toe een complimentje nodig he. Dat doet deugd.
En tussen de soep en de patatten door hou ik me dus nog altijd wat bezig met het reilen en zeilen in het dorp. Zo ben ik een kijkje gaan nemen als de glasramen na restauratie weer in de kerk geplaatst werden. Deze glasramen in de "Kapel van de Heilige Maagd" in Cressy sur Somme zijn de oudste uit het departement (provincie). Op de foto ziet u er 2, het linkse is het oudste en meest bekende. Het dateert al vanuit 1493. Je ziet er de Heilige Maagd met het kind Jezus in de armen. En Sint Jan die de kelk met serpenten vasthoudt. De persoon ernaast zittend op de knieën is Jean Chambard, Bisschop en Hooggeplaatste van de kerk in Cressy sur Somme op dat moment. Het is een firma uit Gurgy die gespecialiseerd is in restauratie van glasramen in kerken en monumenten die het werk geleverd heeft. Ze werken naar het schijnt ook veel in België aan diverse monumenten en kerken.  Het uitnemen van de glasramen, evenals het weer terugplaatsen heeft telkens een volledige dag in beslag genomen. De exacte tijd dat men aan de restauratie van de glasramen zelf gewerkt heeft kon de man me niet vertellen. Ze hebben de gebroken stukken vervangen en alles opnieuw perfect aan elkaar gelast. Onderaan het glasraam heeft men een gootje gemaakt dat het water nu naar buiten afvoert zodat het niet meer in de muur van de kerk sijpelt. Men heeft ook een volledig nieuwe grill aan de buitenkant bevestigd en alles opnieuw geschilderd. Prachtig werk geleverd. Dat kan er weer voor een paar jaartjes tegen mogen we hopen! En voor wie nieuwsgierig geworden is: de kerk van Cressy met de mooie glasramen is vanaf 9u in de ochtend open en vrij te bezichtigen. Allen welkom!
Voila, tot daar weer mijn schrijfseltjes! Tot de volgende lieve vrienden xxx Groetjes


Geen opmerkingen:

We beginnen aan ons seizoen

 De broertjes zijn weer hier geweest om een weekje te komen helpen klussen. Altijd fijn. We kunnen veel met ons 2, maar als die 2 beren er e...